FJJS is gegroeid als een verzameling van onafhankelijke clubs, en aan dat beginprincipe blijven we trouw, maar toch...dit wil zeker niet zeggen dat elke club louter alleen staat en de federatie enkel een blad papier is!

Iedere club blijft wel vrij in het volgen van een eigen stijl, of het nu meer klassiek of meer jeetkundo is, maar verbindt er zich toe om dit "stijlvol" te doen en open te staan voor andere stijlen. Iedere stijl kan nog verfijnen door iets van een andere stijl te leren. Dat basisidee wordt doorgetrokken naar de federale trainingen waar de verschillende stijlen naast mekaar benadrukt worden, zonder enige vorm van voorkeur. En dit leidt finaal naar de kern van de afspraken: zwarte gordels worden enkel afgeleverd door een FJJS-jury na FJJS-examens; deze examens hebben een duidelijk programma : gevarieerde verdedigingstechnieken tonen op een uitgebreide lijst van aanvallen; punten worden gegeven op efficiƫntie, snelheid, techniek ...in de stijl die de kandidaat het best past, zolang het stijlvol is.

In die zin is het ook moeilijk om binnen onze eigen FJJS enige vorm van competitie in te richten en zijn de meeste van de aangesloten clubs ook niet-competitief, wat echter niet wegneemt dat via andere kanalen al ettelijke medailles werden behaald in Belgische, Europese en Wereldkampioenschappen! Uiteraard steunen wij ook die leden in hun wedstrijden, want ook dit is een vorm van open staan voor alle stijlen binnen onze federatie.

Om deze visie om te zetten in onze missie is de federale training het absoluut belangrijkste instrument: trouw aan eigen stijl open staan voor andere uitkijkpunten om ons te verbeteren. Jaarlijks trachten we ook een Internationale stage te brengen om deze gedachte te verspreiden. Centraal blijft ons verdedigingsaspect, dat we verantwoord bijbrengen via actieve jeugdvorming en kaderopleiding.